03 دی 1403
EN
logo

پژوهشکده محیط زیست

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1396/10/05 - 13:06
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 210
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

نقل از تبیان

عوارض سموم و آفت کش ها

سموم و آفت‌کش‌ها از هر نوعی که برای حفاظت از میوه و سبزیجات به کار می رود برای سلامتی ما مضرند...

سموم و آفت‌کش‌ها از هر نوعی که برای حفاظت از میوه و سبزیجات به کار می رود برای سلامتی ما مضرند.

  امروزه همه ما در معرض این ترکیبات شیمیایی قرار داریم. آفت کش ها به اضافه موم هایی که برای براقی میوه ها استفاده می شود باعث می شود میوه ها و سبزیجاتی که می خوریم مصنوعی باشند. در این مطلب شما را با روش های مناسب برای زدودن این مواد غذایی از ترکیبات سمی آشنا می کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.

آفت کش ها و سم ها
قبل از پرداختن به نحوه شستشو و ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات بهتر است توضیح دهیم چرا این کار لازم و ضروری است. آفت کش ها محصولات شیمیایی یا بیولوژیکی هستند که روی میوه ها و سبزیجات زده می شوند تا آن‌ها را از گزند حشرات، علف های هرز و بیماری ها دور کنند. استفاده از این ترکیبات ضروری به نظر می رسد اما اکثر این محصولات حاوی مواد غذایی هستند که برای بدن انسان سمی است. آفت کش ها همچنین در کشت غلاتی مانند گندم یا برنج و همچنین روی گل‌ها، پنبه و چمن نیز استفاده می شود. رایج ترین شیوه قرار داشتن در معرض این ترکیبات سمی مصرف میوه ها و سبزیجات است. در گام بعدی مصرف گوشت های حیوانی تغذیه شده با آردهای فراوری شده و حیواناتی که در محیط های آغشته به آفت کش ها زندگی می کنند نیز عامل تماس انسان با این محصولات شیمیایی محسوب می شود.

علائم مسمومیت به آفت کش ها
از آنجایی که میزان آفت کشی که به خانه ها می رسد کم است بنابراین نمی توان به سادگی اثرات مضر آن‌ها را مشاهده کرد. با این مسمومیت به این ترکیبات علائمی دارد از جمله:
حالت تهوع، دردهای شکمی، اسهال، سرگیجه، ضعف و بیهوشی، احساس گیجی، مشکلات مربوط به حافظه، مشکلات تنفسی، بیماری های پوستی، سقط جنین های ناخواسته، سرطان ها، بیماری پارکینسون، ناهنجاری در نوزادان، بیش فعالی در کودکان

چه افرادی بیشترین حساسیت را در برابر اثرات آفت کش ها دارند؟
جنین های داخل رحم مادران، نوزادان؛ کودکان، نوجوانان، خانم‌های باردار و شیرده و خانم‌های در سنین باروری بیشتر آسیب را از وجود آفت کش ها دریافت می کنند.

آلوده ترین مواد غذایی به آفت کش ها کدامند؟
اما زمانی که روی پوست میوه ها از موم استفاده می شود حتی استفاده از مسواک و فرچه نیز باعث زدودن کامل آن نمی شود. پارافین استفاده شده در میوه ها و سبزیجات بخصوص گوجه فرنگی و سیب (برای براق شدن پوست آن‌ها) جزو آفت کش ها نیز اما با این حال برای سلامتی مضر است

بدون شک میوه ها و سبزیجات بیشترین تماس را با آفت کش ها دارند. بنابراین متخصصان توصیه می کنند که از محصولات ارگانیک استفاده شود. در بین این محصولات غذایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سیب، کرفس، فلفل دلمه ای، هلو، شلیل، توت فرنگی، انگور، اسفناج، کاهو، خیار، سیب زمینی
توجه داشته باشید که این لیست طولانی تر است و بهتر است حواستان به مصرف لوبیا سبز و کلم ها نیز باشد.

کدام مواد غذایی کمترین آلودگی را به آفت کش ها دارند؟
بر خلاف موارد ذکر شده برخی مواد غذایی کمترین آلودگی به این ترکیبات را دارد که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پیاز، ذرت، آناناس، آووکادو، نخودفرنگی، مارچوبه، انبه، بادمجان، کیوی، ملون ها، هندوانه، گریپ فروت

چگونه می توان باقیمانده آفت کش ها را از مواد غذایی پاک کرد؟
برخی افراد برای شستشوی میوه و سبزیجات از میزان کمی شوینده هایی مانند مایع ظرفشویی استفاده می کنند. این روش به هیچ عنوان از لحاظ علمی پذیرفته شده نیست. برای خلاص شدن از شر خاک یا میکروب های چسبیده به مواد غذایی بهتر است از آب معمولی استفاده کنید. مواد غذایی را زیر آب گرفته و به آرامی بسابید تا آلودگی های آن از بین برود. این روش بهتر از خیساندن آن‌ها در یک تشت آب است. می توانید از یک فرچه مخصوص نیز برای پاک کردن خاک و گل روی میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.

اما زمانی که روی پوست میوه ها از موم استفاده می شود حتی استفاده از مسواک و فرچه نیز باعث زدودن کامل آن نمی شود. پارافین استفاده شده در میوه ها و سبزیجات بخصوص گوجه فرنگی و سیب (برای براق شدن پوست آن‌ها) جزو آفت کش ها نیز اما با این حال برای سلامتی مضر است. توصیه می شود هرگز از مایع ظرفشویی یا صابون برای ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات استفاده نکنید. برای ضدعفونی کردن و تمیزی این مواد غذایی روش‌های طبیعی زیر را به کار بگیرید:

ضدعفونی کننده با سرکه، جوش شیرین و لیموترش

مواد لازم
سرکه سیب یا سرکه سفید: یک چهارم لیوان (۶۲ میلی لیتر)
آب: ۱ لیوان (۲۵۰ میلی لیتر)
جوش شیرین: ۲ قاشق (۲۰ گرم)
لیموترش: ۱ عدد
ترکیب جوش شیرین و لیمو
روش تهیه
داخل ظرفی سرکه و کمی آب بریزید. سپس جوش شیرین و آب لیموترش را اضافه کنید. محلول را به خوبی هم بزنید. در نهایت میوه ها و سبزیجات را با این محلول و به کمک یک فرچه مناسب ضدعفونی کنید.
ضدعفونی کننده گریپ فروت، جوش شیرین و سرکه
یک دستور دیگر برای تهیه محلول ضدعفونی کننده داریم که به سادگی قابل تهیه و استفاده است.
مواد لازم
عصاره روغنی گریپ فروت: ۲۰ گرم
آب: ۱ لیوان (۲۵۰ میلی لیتر)
جوش شیرین: ۱ قاشق (۱۰ گرم)
سرکه سیب: ۱ لیوان (۲۵۰ میلی لیتر)
روش تهیه
داخل یک اسپری آب سرکه و آب را مخلوط کنید. سپس جوش شیرین و در نهایت عصاره روغنی گریپ فروت را اضافه کنید. مواد را هم بزنید و برای ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.
ضدعفونی کننده لیموترش و سرکه
بدون شک میوه ها و سبزیجات بیشترین تماس را با آفت کش ها دارند. بنابراین متخصصان توصیه می کنند که از محصولات ارگانیک استفاده شود
این ضدعفونی کننده حاوی تنها دو ترکیب ضدعفونی کننده های قبلی است اما به اندازه آن‌ها مؤثر است.
مواد لازم
سرکه ۱ لیوان (۲۵۰ میلی لیتر)
آب لیموترش ۱ قاشق (۱۰ میلی لیتر)
آب ۱ لیوان (۲۵۰ میلی لیتر)
روش تهیه
آب و سرکه را داخل ظرف اسپری آب مخلوط کنید. هم بزنید و آب لیموترش را نیز اضافه کنید. در آن را ببندید و خوب تکان دهید. و بعد از شستشوی میوه و سبزیجات می توانید آن‌ها را با این ترکیب ضدعفونی کنید.

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 272378
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه